יום חמישי, 11 באוגוסט 2011

סיקור ההפגנה בואדי באתר הארץ


בחיפה צעדו כ-200 מפגינים בוואדי ניסנאס לצלילי מנגינת ההמנון "העם רוצה צדק חברתי", רק בערבית. זו ההפגנה הראשונה של האוכלוסיה הערבית בחיפה, המהווה 10% מתושבי העיר. התקשורת הישראלית נעדרה מההפגנה והיחידים שבאו לסקר היו צלמי התוכנית של רפיק חלבי בשטח המשודרת בערוץ 2. 

אם לאורך ארבעת שבועות מחאת האוהלים דנו בשאלה האם מדובר במחאה פוליטית, התשובה במקרה של ואדי ניסנאס היא ברורה. המפגינים קראו כי "הכיבוש הוא אסון, משרת את בעלי ההון" ושלטים במקום הכריזו כי "יהודים וערבים מסרבים להיות אויבים" וכי "את הכסף יש להעביר לשכונות, ולא להתנחלויות". 


המאהל של תושבי השכונה, המורכב מ-12 אוהלים, הוקם לפני כשבוע בכיכר אמיל חביבי על ידי צעירים מהשכונה. מקימי המאהל, כמו גם המפגינים, אימצו את המנהגים של המאהל החיפאי היושב במרומי הכרמל, וגם את זה של יושבי שדרות רוטשילד בתל אביב. הם אימצו את הפזמון, את המנגינה, את השינה באוהלים, אך עם גל המחאה הם מבקשים להזכיר שלאוכלוסיה הערבית בישראל יש בעיות ייחודיות משל עצמה. הציבור הערבי מזדהה, אבל מבקש להזכיר שהוא גם שונה. 

"לכל קבוצה יש בקשות שונות. לרוסים, לערבים וליהודים, אבל כשכולם מתאחדים, זה כוח", הסביר אברהים, תושב העיר התחתית בחיפה, בן 25. לדברי מייסד המאהל, רג'א זעאתרה, בן 33, המחאה של התושבים הערבים בעיר מצטרפת למחאה הכללית, אולם באה להדגיש את הבעיות הייחודיות של המגזר הערבי. "הבנקים לא נותנים משכנתאות לאנשים שרוצים לקנות דירה, גם אם זו דירה יד 2", הוא מסביר. "כמו בכל הארץ, גם פה יש עלייה במחירי הנדל"ן. במקרה של האוכלוסיה הערבית, ההיצע מצומצם ועליית המחירים מחריפה, מאחר שהאזורים מוגבלים שכן, לא בכל מקום יש גני ילדים ובתי ספר לאוכלוסיה הערבית. 70 אחוזים מהתלמידים הערבים לומדים בבתי ספר פרטיים ומשלמים הון עבור חינוך. זה לא אומר שאנחנו לא חלק מהמחאה הכללית. אנחנו מאמצים את הרוב, אבל יש לנו גם דברים ייחודיים". 

נציגי המאהל החדש ניסחו מסמך דרישות וביניהן: בניית שכונה ערבית חדשה בעיר, ביטול כל הקריטריונים התנאים המפלים במשכנתאות לרבות השירות הצבאי, הפחתת מס הארנונה בשכונות הערביות והמוחלשות לפי מצב סוציו-אקונומי, ביטול כל תכניות הייהוד וההשתלטות על נכסים בשכונות הערביות ובכל הערים המעורבות ועוד.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה